Apakah itu Hibah Takaful & Manfaatnya Kepada Anda?

Sebelum berbicara tentang hibah takaful, saya akan terangkan kepada anda maksud Hibah dan maksud Takaful. Hibah dan takaful adalah dua perkara yang berbeza tetapi mereka boleh bekerjasama.


Apakah Maksud Hibah & Takaful?

hibah takaful

Takaful adalah sebuah konsep di mana pemegang-pemegang polisi takaful bersama-sama membuat sumbangan secara bulanan ke dalam sebuah tabung. Kemudian wang terkumpul tersebut dilaburkan ke dalam pasaran saham yang PATUH SYARIAH supaya dapat dikembangkan dan dapat memberi manfaat kepada pemegang polisi takaful pada masa akan datang.

Apabila pemegang polisi takaful ditimpa bencana seperti dimasukkan ke hospital akibat sakit kritikal, hilang upaya atau cacat kekal atau lain-lain perkara yang dipersetujui dengan syarikat takaful, syarikat takaful akan membayar sejumlah wang pampasan kepada pemegang polisi takaful itu sendiri bagi membayar bil hospital dan juga perbelanjaan lain-lain.

Selain itu, apabila berlaku kematian pemegang polisi takaful itu sendiri, wang pampasan akan dibayar kepada waris pemegang polisi takaful.

Hibah pula bermaksud pemberian harta secara terus yang dibuat oleh si pemberi hibah yang masih hidup kepada waris mereka sebagai tanda kasih sayang. Di Malaysia, konsep yang terpakai adalah hibah bersyarat (Al-Ruqba), di mana perjanjian hibah dilakukan ketika si pemberi hibah masih hidup. Perlaksanaan manfaat hibah(pemberian harta kepada waris) hanya dilakukan apabila si pemberi hibah meninggal dunia.


Jadi, Apakah Maksud Hibah Takaful?

Hibah takaful bermaksud apabila berlaku kematian pemegang polisi takaful, pengagihan duit pampasan dari syarikat takaful kepada waris pemegang polisi takaful akan dilakukan secara hibah iaitu secara terus. Hibah mempunyai banyak kelebihan berbanding proses lain seperti wasiat.

 

Kelebihan

 • Wang pampasan takaful akan diterima waris dalam masa 7-30 hari (lebih cepat berbanding proses perolehan harta pusaka yang mengambil antara 3-20 bulan).
 • Agihan wang takaful dilakukan tidak mengikut faraid, sebaliknya secara terus berdasarkan akad hibah.
 • Wang yang diterima oleh waris boleh digunakan sebagai duit untuk perbelanjaan harian supaya mereka dapat meneruskan kehidupan seperti biasa.

Walaupun kelebihan hibah takaful ini banyak memberi manfaat kepada pemegang polisi itu sendiri, hibah takaful juga mempunyai kekurangan tersendiri.

 

Kekurangan

 • Wang pampasan yang diterima oleh waris habis dalam sekelip mata
 • Waris tidak membayar hutang pemegang polisi takaful apabila menerima wang pampasan tersebut.
 • Jika penerima hibah berumur di bawah 18 tahun, duit pampasan tidak boleh dikeluarkan atau duit tersebut akan diberikan kepada penjaga harta.
 • Bagi kes cacat kekal pula, wang pampasan akan dibayar terus kepada pemegang polisi takaful. Sekiranya kecacatan itu menyebabkan beliau tidak dapat mengurus wang pampasan tersebut, bagaimana beliau nak guna duit tersebut untuk keperluan harian?

Bagi mengatasi kekurangan di atas, majoriti syarikat takaful telah memperkenalkan pelan pengurusan wang pampasan takaful iaitu Takaful Trust.


Apakah itu Takaful Trust?

hibah takaful

Takaful trust adalah pelan pengurusan wang pampasan takaful di mana;

 • Anda mengambil polisi hibah takaful seperti biasa, tetapi penamanya adalah syarikat pemegang amanah atau trustee.
 • Anda boleh berikan arahan siap-siap kepada syarikat trustee bagaimana wang pampasan takaful anda akan diagihkan kelak apabila anda meninggal dunia.
 • Sama juga untuk kes cacat kekal, anda boleh beri arahan kepada syarikat trustee tentang pengurusan pengagihan wang pampasan takaful anda.
 • Syarikat trustee ini umpama pembantu peribadi anda, apa yang anda arahkan dengan wang hibah takaful anda, mereka akan buat.

Takaful trust hanya layak kepada pemegang polisi yang mempunyai polisi takaful berjumlah RM 500,000 dan ke atas. Kos untuk melanggan takaful trust adalah sekitar RM 1500 – RM 3000 bergantung kepada jumlah polisi anda. Selain itu, terdapat juga caj pengurusan yang dikenakan sekitar 0.5% ke 1% setahun setelah wang pampasan takaful diterima oleh syarikat trustee.


Kelebihan Takaful Trust

 • Kepentingan anda tidak akan hilang. Jika syarikat trustee anda tutup, kepentingan anda akan diserap ke syarikat trustee baru.
 • Duit takaful tidak akan habis sekelip mata. Trustee akan mengurus dan mengawal pemberian wang kepada waris pemegang polisi takaful.
 • Bagi kes cacat kekal, tidak akan berlaku salah guna wang takaful oleh waris pemegang takaful.
 • Pemegang polisi takaful boleh pastikan hutang-hutang sedia ada(hutang rumah, kereta dan lain-lain) diselesaikan dahulu sebelum wang tersebut diagihkan kepada waris.
 • Sekiranya anda mengagihkan wang takaful anda di jalan agama(sumbangan ke tahfiz, masjid dan lain-lain), perkara ini akan berterusan sehingga tempoh maksimum iaitu 80 tahun!

Mengenai Penulis

Aidilfitri adalah ejen hartanah berdaftar di CBD Properties Sdn Bhd. Beliau aktif dalam urusan jual / beli / sewa hartanah di Kuala Lumpur. Sekiranya tuan / puan ingin membeli /menyewa atau menjual hartanah, tuan / puan boleh menghubungi beliau melalui telefon atau Whatsapp di 011 1234 2044.

Cari Artikel / Search Article

Nak Semak Kelayakan Loan Rumah Anda? Klik Gambar Ni Sekarang!

Nak Semak Market Value Rumah Anda? Klik Gambar Ni Sekarang!